sep 22



精進料理のイベント  棚橋俊夫シェフ
zen budist Shojin cuisine event with chef Toshio Tanahashi
evento de cozinha budista zen Shojin com o chefe Toshio Tanahashi









精進料理とは、野菜や豆腐、穀類などでつくられた究極の菜食料理です。肉や魚を食べることが禁止されていた僧侶が限られた材料で作り上げました。

Shojin cuisine is made with vegetables, beans and grains. Forbidden to eat meat and fish, Buddhist monks developed shojin cuisine using  limited ingredients. Eating no more than the basic requirement to sustain life was a spiritual discipline. Now Shojin dishes are seen also as a gourmet experience, both sophisticated and healthy.

A cozinha Shojin é feita somente com legumes, feijões e grãos. Proibidos de comer carne e peixe, os monges budistas desenvolveram  a cozinha shojin usando uma vasta quantidade de diferentes vegetais. Comer não mais do que o requisito básico para sustentar a vida e' uma disciplina espiritual budista . Agora pratos Shojin são vistos também como uma experiência gourmet, tanto sofisticados como saudáveis.






































































sesame tofu with soy-sauce and wasabi radish seasoning


















wagashi sweets made from red or white beans paste 























cooked by toshio tanahashi sensei ©
wagashi by takaya sensei  


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Toshio Tanahashi


shojin cuisine

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